התמודדות עם מחלות החורף
החורף בפתח וזה הזמן להתכונן לקראתו ע"י טיפול ברפואה מונעת.
הטיפול הסיני המסורתי התרכז במניעה של מחלות יותר מאשר ריפוי של מחלות קיימות.
הרופא הסיני היה מסתובב בין בתי הכפר בכל עונת מעבר (סתיו ואביב) ומטפל בכל אחד מבני הבית.
אצל אחד היה מחזק אלמנט מסוים או תפקוד מסוים, אצל אחר היה משחרר חסימה או מייעל תפקוד וכך הלאה.
ראש המשפחה היה משלם לרופא עבור הטיפול המונע הזה- כך פעמיים בשנה בסתיו ובאביב.
יעילות הטיפול המונע נבדקה ע"פ מצבו של המטופל בעונה שלאחר הטיפול.
במידה והמטופל חלה בחורף שאחרי הטיפול המונע היה על הרופא להשיב לו את כספו (וכמובן לטפל בו….)- עד כדי כך היה הטיפול יעיל.
רפואה מונעת הינה הצורה הנכונה לטיפול. תארו לעצמכם מצב בו התשלום לקופ"ח היה מתקזז אם חליתם בחורף…..
במטרה לסייע לכם לטפל בתחלואי החורף טרם יתפרצו (או ממש כאשר אתם מזהים את האותות הראשונים למחלה) אציע כאן מספר עקרונות מפתח לטיפול בכל הקשור לתופעות של התקררות בחורף.
חשוב לדעת- אם אתם נוטלים ביום יום תוספי תזונה כגון ברזל, מולטי-ויטאמין וכו' יש להפסיק את נטילתם בעת המחלה מכיון שכפי שהם מחזקים אתכם הרי שהם מחזקים גם את החיידקים והוירוסים החודרים למערכת שלכם.
התוספים היחידים המתאימים לשימוש גם בעת מחללה- ואף מסייעים בהתגברות עליה הם :
ויטאמין C, אבץ, פרופוליס, אכיניצאה, פטרית שיטאקי, חותם זהב, אסרגולוס וסמבוק שחור. כמו כן יש להקפיד על עקרונות המפתח הבאים:
הימנעות מאכילת מאכלים מייצרי ליחה והם- מוצרי חלב, בוטנים ובננות בשלות מדי.
הקפדה על לבוש חם. בעיקר בשעות הערב והלילה. כמו כן הקפדה על חימום הרגליים (לא לאפשר לילדים להתהלך יחפים) וכן יש להקפיד לייבש את שיער הראש היטב לאחר המקלחת .
באופן כללי לילדים הנוטים להתקרר רצוי לבצע מקלחת מיד לפני השינה- לייבש את שיערם ולעטוף אותם היטב בשמיכה. חשיבות רבה לעיטוף זה מכיוון שבעת המקלחת החמה נפתחות נקבוביות העור ובכך מאפשרות חשיפה רבה יותר לרוח קור חיצונית העלולה לעורר מחלה.
כיוח ויבוש ליחה- חשובים במיוחד עקב נטייה של חיידקים "להתיישב" על האיזור הליחתי המהוה מצע גידול טוב עבורם.
אוורור החדרים לשם מניעת הידבקות.
מניעת חשיפה לעישון סיגריות.
שימוש בצמחי מרפא ובטכניקות המחזקות את המערכת החיסונית.
על פי עקרונות הרפואה הסינית תחילתה של כל מחלת חורף הינה ברוח החודרת מן החיצון ונכנסת אל המערכת הגופנית.
הגוף בתגובה מעלה חום על מנת להתמודד עם הפולש ולהתגבר עליו.
האיבר בגוף האחראי על המערכת החיסונית הינו הריאות (אחראי במונחים של רפואה סינית ולא ע"פ מונחים מערביים קונבנציונאליים).
על מנת לחזק את תפקודי הריאות (מבחינה סינית) רצוי להרבות באכילת שורשים לבנים כגון- צנון, צנונית, קולורבי, לפת, בצל, שום ועוד.
כמו כן עיגון אלמנט האדמה חשוב אף הוא ולכן במקביל אמליץ על אכילת ירקות שורש כתומים- גזר, בטטה, דלעת וכו' יחד עם אכילה של אורז המרגיע ומאזן את המערכת כולה.
בזמן עליית החום מזיע הגוף ובכך נוטה לאבד אשלגן- ומכאן חשיבות אכילת מרק העוף – לא העוף… מרק זה ניתן ואף רצוי לבשל עם ירקות השורש שהוזכרו לעיל.
סוד נוסף הוא שאבקת המרק הקנויה מכילה אף היא מינרלים חיוניים האובדים בתהליך הייזוע ולכן מומלץ להשתמש בעת מחלת חורף גם באבקת מרק (ללא מונוסודיום גלוטמט כמובן).
אדים חמים לאינהלציה הפותחת דרכי נשימה
1 ליטר מים בסיר
2 טיפות שמן אתרי מנטה
5 טיפות שמן אתרי סייפריס
5 טיפות שמן אתרי אקליפטוס
אופן ההכנה והשימוש: מרתיחים את תכולת הסיר, מנמיכים את האש למצב הכי נמוך, פורשים על הראש והגב מגבת גדולה לכיסוי הגוף. יוצרים מעין "אוהל" עם המגבת מעל הסיר ונושמים את האדים כ-5-4 פעמים ביום במשך כמה דקות רצופות בכל פעם, ככל שניתן לשאת, (יש להיזהר מחימום יתר של הפנים על מנת שלא תיגרם להם כויה חלילה).
שמן לעיסוי הגב ובית החזה
1 כף שמן שקדים או שמן זית כבסיס לתערובת
3 טיפות שמן אתרי אקליפטוס
2 טיפות שמן אתרי לבנדר
1 טיפה שמן אתרי מנטה
אופן ההכנה והשימוש: מחממים מעט (מעט!) את שמן השקדים או שמן הזית ומערבבים לתוכו את טיפות האקליפטוס, הלבנדר והמנטה. מורחים מן התערובת את הגב ומספיגים בתנועות עיסוי איטיות, אך עמוקות, עד לחימום הגב או החזה. מתכסים בשמיכה עבה ונחים כשעה.
במקביל- טיפ רפלקסולוגי, למי שסובל מהצטברות נזלת וגודש באף, באוזן ובגרון יש לעסות בין אצבעות כף הרגל (המייצגות את בלוטות הלימפה של האף, האוזן והגרון). פעולה זו מסייעת לשחרור הנזלת מאזורים אלו, משחררת חסימות ומונעת הצטברויות ליחה.
הבה נעשה אתנחתא קלה לדיון קצר אודות הטיפול בחום הגוף העולה בעת מחלה.
חום הגוף העולה בעת מחלה הינה הדרך הבריאה של הגוף לגייס את המערכת החיסונית ולהפעילה ב"מתכונת חירום". החום אם כך הוא אדפטיבי = משרת את הגוף ולפיכך חיוני ורצוי.
אולם, חום גוף העולה מעל 38.5 מעלות עלול לסכן את החולה ולפגוע במערכות חיוניות.
לפיכך, רצוי שלא לתת תרופות מורידות חום אם החום נמוך מ- 38.5 מעלות אולם אם הוא גבוה מכך יש לטפל בו ולהורידו (אקמול, אופטלגין ודומיהם).
יוצאים מן הכלל הינם ילדים הנוטים להתכווצויות חום או אוכלוסיות אחרות בסיכון אשר להם יש לתת תרופות מורידות חום מיד כאשר חום הגוף עולה.
לגבי כיסוי וייזוע בעת מחלה- בשלבים הראשונים של המחלה מנסה הגוף להיפטר מן הגורם הפתוגני= הגורם אשר חולל את המחלה על ידי ייזוע שלו דרך זיעת הגוף וכן על ידי סילוקו דרך מערכת השתן.
לפיכך יש להקפיד על שתיה מרובה (להלן מתכון לשתיה שכזו), על כיסוי מתאים אשר יעודד הזעה (עם החלפה של הבגדים הרטובים למנוע התקררות נוספת). כמו כן יש להקפיד על החזרה של מינרלים חיוניים האובדים בעת ההזעה דרך המזון (בשבוע שעבר ניתן הסבר אודות מרק ירקות ועוף- ללא העוף המכילים אשלגן ולכן חשובים בעת מחלות חום).
משקה לחימום הריאות וחיזוקן
300 מ"ל (כוס וחצי) מים
3 ס"מ שורש זנגוויל טרי (ג'ינג'ר)
5 "מסמרי" ציפורן
1 מקל קינמון
קורט אגוז מוסקט
1 שקית תה צמחים בטעם מועדף
אופן ההכנה: מרתיחים את החומרים הנ"ל במים. אחרי הרתיחה מנמיכים את האש ומבשלים עוד 10 דקות. מוסיפים שקית תה צמחים בטעם מועדף ומקבלים תמצית להכנת תה (1 סנטימטר תמצית על כל כוס מים רותחים חדשים).
סירופ טבעי לכאבי גרון דלקתיים
1 בצל בינוני חתוך לפרוסות דקות
2 כפות מחוקות דבש
3 טיפות שמן אתרי לבנדר
3 טיפות שמן אתרי עץ התה
אופן ההכנה והשימוש: מניחים את הבצל בצלחת ושופכים עליו 2 כפות דבש. משאירים את התערובת למשך כשעתיים עד שאנזימי הבצל יוצאים אל התערובת. מוציאים את הבצל ולתוך הנוזל שיצר הבצל עם הדבש, מוסיפים את טיפות הלבנדר ושמן עץ התה.
מן הסירופ שנוצר בולעים כף אחת כל בוקר וערב.
טיפות אף בסיסיות
30 מ"ל מים (ניתן למדוד בבקבוק שלל תינוק)
5 טיפות שמן אתרי סייפריס
3 טיפות שמן אתרי לבנדר
1 טיפה שמן אתרי אקליפטוס
1 טיפה שמן אתרי עץ התה
אופן ההכנה והשימוש: מערבבים את כל המרכיבים מבלי לחמם אותם, מעבירים לבקבוקון עם טפטפת ומזליפים פעם אחת עד פעמיים ביום, טיפה אחת בכל נחיר. התערובת הזו מעט חזקה ולכן מומלצת יותר למבוגרים.
לילדים ניתן לרסס על הכרית של הילד לפתיחת דרכי הנשימה החסומות.
טיפות אזניים לטיפול בעת דלקת ולטיפול מונע
1 שן שום מקולפת
שמן זית איכותי
אופן ההכנה והשימוש: פורסים את השום לארבע פרוסות ומניחים אותו ברבע כוס שמן זית. משרים את התערובת למשך הלילה עד אשר היא מוכנה לשימוש.
כאשר יש חשש לדלקת אזניים מחממים כף אחת מן הנוזל מעל הכיריים – יש לחמם עד לטמפרטורת הגוף ולא יותר על מנת שלא לגרום לכוויה!!! מזליפים טיפה אחת מן התערובת אל תוך האוזן פעמיים ביום (למי שאין מזלף בבית- ניתן להשתמש במקלות אזניים עבים המיועדים לתינוקות, לספוג בהם מן התערובת).
מומלץ לשמור את התערובת בכלי כהה וסגור לשם מניעת התחמצנות השמן.
תינוקות בשלב בקיעת השיניים נוטים לפתח דלקות אזניים ולכן ניתן להזליף כטיפול מונע טיפה אחת בערב לפני השינה.