טיפול בדכאון באמצעות נוירופידבק (NeuroFeedback)

דיכאון היא הפרעה נפשית מתמשכת המתאפיינת בתחושות עצבות, דכדוך, ייאוש, חוסר אונים, ריקנות או פסימיות על פני תקופה מתמשכת. ניכר אובדן ממשי של הנאה ונחת מכל עשייה קודמת, עד כדי פגיעה בתפקוד היומיומי. 

כ-10% מהאנשים באוכלוסייה סובלים מדיכאון במהלך חייהם.

הפרוטוקול הטיפולי נקבע בעקבות ניתוח תוצאות בדיקת QEEG (שהינת בדיקת EEG המושווית לנורמה של גילו ומינו של המטופל)

כיום ניתן לזהות תבניות מוחיות הקשורות לדיכאון. חלק מהתבניות מבטאות את העובדה שהאדם נמצא בדיכאון, בעוד שתבניות אחרות מלמדות שלאדם יש נטייה לדיכאון (אם כי לאו דווקא נמצא בדיכאון בזמן הבדיקה).

טיפול בדיכאון באמצעות נוירופידבק

נוירופידבק היא שיטת טיפול מודרנית המאפשרת למטופל ללמד את מוחו כיצד לפעול באופן אופטימלי. באמצעות נוירופידבק ניתן לטפל בהצלחה רבה באנשים הסובלים מדיכאון מתמשך. זאת ללא שימוש בתרופות או בטיפול פסיכולוגי. הסדרת פעילות גלי המוח הנלמדת במהלך הטיפול מביאה להקלה משמעותית בסימפטומים גורמי סבל למטופל הנובעים מההפרעה כגון: חוסר חשק, עייפות, הפרעות באכילה ובשינה ועוד ובכך להחזיר את המטופל לתפקוד בריא ולאפשר אורח חיים פעיל ותקין.

שם מאמר : השפעת טיפול בנוירופידבק על תמונת הדמיה תלת מימדית של המוח אצל חולים עם הפרעת דיכאון

תקציר המאמר: במחקר זה נבדקו 27 מטופלים שסבלו מדיכאון, כולם ללא טיפול תרופתי. כל אחד מהם עבר בדיקת QEEG שהדגימה את אי הסדירות החשמלית של מוחו. על סמך בדיקה זו קיבל כל אחד 20 טיפולי נוירופידבק. הדמיה תלת מימדית של הפעילות החשמלית המוחית בוצעה לפני ואחרי הטיפול. תוצאות המחקר הראו כי 20 מטופלים למדו לתקן את פעילות גלי המוח שלהם, ואילו 7 לא למדו לתקנה. כל ה 20 שלמדו השתפרו מבחינת המצב הדיכאוני, בעוד שכל ה 7 שלא למדו, לא השתפרו.

מחקר חשוב זה הוא הראשון שהדגים את יעילות טכנולוגיית נוירופידבק לטיפול בחולים דיכאוניים בהתאמה מדויקת לתבנית הפעילות של גלי המוח שלהם וזאת בניגוד למחקרים קודמים, שהדגימו את יעילותם של פרוטוקולים אחידים של טיפול באמצעות נוירופידבק במצבי דיכאון. הממצא לפיו כל הנבדקים שתיקנו את תבנית הפעילות של מוחם השתפרו מבחינת המצב הדיכאוני חשוב ומעודד. גם אחוזי ההחלמה במחקר זה היו גבוהים בהשוואה לאחוזי ההחלמה בעקבות טיפול תרופתי.

להלן תשובות למספר שאלות אשר אני נשאלת תדיר:

מוח מורכב ברובו מתאי עצב. תאי העצב מעבירים אותות זה לזה, חלקם אותות חשמליים שתאי המוח מייצרים.
כשמתבוננים בתרשים של הפעילות המוחית מבחינים בכמה סוגי גלים, בעיקר גלי אלפא, גלי ביתא, גלי תטא וגלי דלתא.  גלים בעוצמה חריגה או במיקום חריג מעידים על בעיה.

אלקטרואנצפלוגרף (באנגלית (Electroencephalograph בראשי תיבות: EEG, אא"ג בעברית "רשמת מוח חשמלית".

בבדיקת EEG מודדים את זרמי החשמל הזעירים, שהמוח מייצר בעת פעולתו. 
הבדיקה אינה כואבת, אינה מזיקה ואינה כרוכה בקרינה. בעת הבדיקה לא מוכנס שום חומר לגוף ואין כל השפעה על פעילות המוח. הבדיקה מתבצעת כך: מרכיבים למטופל כובע מדידה, שמכיל גלאים. גלאים אלה רגישים מאוד לזרם החשמלי של המוח והם מקליטים אותו. הגלאים לא משדרים, אלא קולטים את פעילות גלי המוח ומעבירים אותה למחשב.

בעולם נהוגות 2 גישות לקביעת פרוטוקול טיפולי:

  1. הגישה הסטטיסטית. גישה זו קובעת מראש פרוטוקול קבוע לכל מחלה או בעיה. פרוטוקול זה הוא אחיד אך אינו מתאים לכל אחד.
  2. רפואה בהתאמה אישית. עורכים בדיקה מדוקדקת של גלי המוח טרם הטיפול ומשווים את התוצאות לנורמה. הטיפול מותאם אישית לאחר לימוד תבניות גלי המוח של המטופל עצמו.

זוהי השיטה המיושמת אצלנו במכון "גפן".

טכנולוגיית נוירופידבק עובדת במנגנון של משוב. אנחנו נותנים משוב חיובי למוח וכך מלמדים את המוח לפעול באופן תקין. בתהליך הטיפול בנוירופידבק אין כל אמצעי חודרני: לא מזרימים שום זרם חשמלי, לא מפעילים כוח מגנטי ולא מכניסים לגוף חומרים כימיים. אפשר לדמות את תהליך הטיפול בנוירופידבק לילד הלומד לרכב על אופניים. כאשר הילד עולה לראשונה על האופניים הוא נוטה לפול לצד אחד, ואז אנו תומכים בו ומיישרים אותו. אז הוא נוטה לפול לצד השני ושוב אנו מיישרים אותו. הילד נוסע ומרגיש תחושת ביטחון והנאה מכך. באופן זה המוח של הילד לומד מה צריך לעשות כדי להישאר יציב ותחושת הביטחון וההנאה מהרכיבה משמשות כמשוב חיובי.

באופן דומה פועל המוח בעת טיפול נוירו פידבק.

המטופל צופה בסרט וידאו תוך כדי חיבור לאלקטרודה הקוראת את גלי המוח שלו באיזור עליו עובדים במפגש.

במידה והמוח מייצר יותר או פחות מגלי המוח אשר בחרתי עבורו אזי הוא יצליח לראות טוב יותר את הסרט (חדות גבוהה יותר + קול רם יותר). דבר זה מהווה משוב חיובי למוח והוא מנסה לשמר מידה זו של צפיה איכותית ובכך "מתקן" את גלי המוח.

מספר הפגישות משתנה בהתאם לבעיה. מחקרים בעולם מלמדים, שלרוב מרגישים שיפור לאחר מספר קטן של מפגשים (עד 12) והשיפור הולך ומתעצם עם הפגישות. טיפולים בהפרעת קשב וריכוז דורשים 40-50 פגישות לערך, טיפולים בילדים בספקטרום האוטיסטייותר מכך ותלויות במצבו הראשוני של המטופל. עם זאת חשוב לזכור, שמדובר כאן ברפואה בהתאמה אישית. ההתאמה האישית מתבטאת לא רק בבחירת הפרוטוקול הטיפולי המתאים לכל מטופל על פי מצבו, אלא גם בהתאמת מספר הפגישות שאותו מטופל צריך. יש אנשים, שלקותם עמידה יותר ואחרים, שלקותם מגיבה בקלות יותר.

מניסיוננו במכון גפן, שילוב גישה טיפולית זו יחד עם רפואה סינית וצמחי מרפא טבעיים מקצר את משך הטיפול ומגדיל את יעילותו באופן ניכר.

זוהי השיטה עליה אנו נוהגים להמליץ למטופלינו.

לרוב הפגישות נמשכות בין חצי שעה ל40 דק' והתדירות המומלצת היא פעמיים בשבוע.

באופן עקרוני, לאחר שהמוח למד, הוא זוכר זאת לתמיד. ישנם מחקרים שמלמדים, שעשר שנים לאחר הטיפול בילדים עם הפרעות קשב וריכוז, ההישגים נשמרו. מחקרים שבדקו ילדים עם ליקויי למידה הוכיחו כי שנתיים לאחר הטיפול, השתמרו הישגיו. מטופלים שטופלו בשיטה זו ברחבי העולם מדווחים, שגם במצבים אחרים השיפור מתמיד.

לאחר אימון נוירופידבק מוצלח, התרופות המכוונות לתפקוד מוחי עשויות שלא להיות נחוצות יותר, או שהן עשויות להידרש במינון נמוך יותר, כאשר המוח משתלט על תפקידה של הרגולציה. ירידה זו בתרופות בולטת במיוחד כאשר התרופות ממלאות תפקיד תומך. בכל מקרה, מרפאתנו מפנה את המטופל אל הרופא אשר רשם לו מלכתחילה את התרופה והוא אשר מורה על הפסקת הטיפול.

מנסיוננו, רובם המוחלט של המטופלים אינם זקוקים עוד לתרופות מתום סדרת אימוני הנוירופידבק.

המלצות